Text Box:

PhotoPress.org.gr

info@photopress.org.gr

Τα πάντα γιά την φωτογραφία

Log in

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Η νυχτερινή φωτογράφιση μπορεί να αποφέρει μερικές από τις πιο απίστευτες φωτογραφιες που θα μπορούσατε να τραβήξετε αλλά και να είναι μια από τις πιο δύσκολες φωτογραφίσεις και φυσικά κάτι που μαθαίνεται πολύ δύσκολα.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι (ακόμα και οι επαγγελματίες) έχουν μια στοίβα από κακής ποιότητας νυχτερινές φωτογραφίες κρυμμένες στα συρτάρια τους. Μπορεί να μην έχουν εστίαση, η λήψη να μην είναι ακριβής ή να έχει τονιστεί λάθος σημείο στη φωτογραφία. Αλλά τα αποτελέσματα της περιστασιακής επιτυχημένης  νυχτερινής φωτογραφίας κάνουν την εκμάθηση να αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να βρείτε προσφορές και κριτικές για όλες τις φωτογραφικές μηχανές της αγοράς μέσα απο την ιστοσελίδα Cameras.gr

Το άρθρο αυτό θα σας δώσει κάποιες συμβουλές για το πώς να βγάζετε καταπληκτικές φωτογραφίες την νύχτα (συμβουλές βασισμένες κυρίως σε προσωπικές εμπειρίες με πολλές κακής λήψης νυχτερινές φωτογραφίες). Ακόμα κι αν η φωτογραφία είναι ένα χόμπι για εσάς αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μια φωτογραφική επιτυχία.

Συμβουλές για υπέροχες νυχτερινές φωτογραφίες:

1) Πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων που σκοπεύετε να κάνετε την νυχτερινή σας φωτογράφιση. Βρείτε από πριν την διαδρομή που θα ακολουθήσετε ή το που θα παρκάρετε. Μην ξεχνάτε ότι θα πάτε σε τουλάχιστον μια κατεύθυνση στα σκοτεινά.

2) Πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων την ώρα που δύει ο ήλιος ή την ώρα που εμφανίζεται το φεγγάρι αν θέλετε να τα συμπεριλάβετε στις φωτογραφίες σας. Μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες στο κόσμο έχουν τον ήλιο και το φεγγάρι.

3) Ακούστε το δελτίο καιρού για την περιοχή που σκοπεύετε να επισκεφτείτε για τις νυχτερινές σας φωτογραφίες. Αυτό για να ξέρετε πώς να ντυθείτε κατάλληλα αλλά και πόση συννεφιά να περιμένετε. Είναι πολύ εύκολο να αρπάξετε κρύωμα όταν στέκεστε και περιμένετε την φωτογραφική σας ευκαιρία στο σκοτάδι.

4) Χρησιμοποιείστε  εντομοαπωθητικό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αν σκοπεύετε να πάτε κοντά σε δάσος ή νερό απλώστε το παντού. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάθεστε ή να στέκεστε στο ίδιο μέρος για αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν υπάρχει λόγος να προσελκύσετε έντομα. Η φωτογράφιση είναι κάτι ευχάριστο και το να παλεύετε με κουνούπια και ζωύφια την κάνει λιγότερο ευχάριστη.

5) Χρησιμοποιείτε πάντα τριπόδι. Είναι συνηθισμένο να φωτογραφίζετε για ένα δευτερόλεπτο ή περισσότερο την νύχτα.  Το τριπόδι διασφαλίζει ότι η φωτογραφική σας δεν θα κουνηθεί καθόλου και δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα των φωτογραφιών σας.

6) Χρησιμοποιήστε αλφάδι. Το αλφάδι σας δείχνει με σιγουριά ότι η φωτογραφική μηχανή σας είναι επίπεδη και έτσι δεν θα τραβήξετε στραβές φωτογραφίες.

7) Εφόσον θα χρησιμοποιείτε τριπόδι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καλώδιο απελευθέρωσης  για την μηχανή σας. Αν η μηχανή σας έχει την δυνατότητα να δεχτεί καλώδιο απελευθέρωσης ως χειριστήριο μην χάσετε την ευκαιρία να το θέσετε σε λειτουργία. Σε λήψεις διαρκείας, η μηχανή που έχει κουνηθεί γιατί πατήσατε το κουμπί θα έχει ως αποτέλεσμα κουνημένες φωτογραφίες. Αν βέβαια η μηχανή σας δεν διαθέτει καλώδιο τότε το χρονόμετρο είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

8) Έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Θα βρίσκεστε έξω μέσα στη νύχτα και πολλά μπορούν να συμβούν. Το κινητό θα σας φανεί χρήσιμο σε κάποια επείγουσα κατάσταση. Αν θα πάτε με παρέα τότε καλό είναι να έχετε μαζί τα κινητά σας τηλέφωνα ούτως ώστε αν χωριστείτε να μπορέσετε εύκολα να ξαναβρεθείτε.

9)Αυτό είναι αυτονόητο: Πάρτε μαζί σας έναν φακό. Ένας μικρός φακός είναι πάντα απαραίτητος όταν κάνετε νυχτερινή φωτογράφιση. Όχι μόνο για να βλέπετε τις ρυθμίσεις που κάνετε στη φωτογραφική σας μηχανή αλλά για να σας βοηθήσει να βρείτε τον δρόμο σας πίσω στο αμάξι όταν τελειώσει η φωτογράφιση.

10) Ρυθμίστε από πριν την φωτογραφική σας μηχανή. Όσο πιο πολύ έλεγχο έχετε στις ρυθμίσεις της μηχανής σας τόσες πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες. Αν η μηχανή σας έχει αυτόματες ρυθμίσεις  μπορεί να αντιμετωπίσετε αρκετές προκλήσεις στην προσπάθεια σας να κάνετε νυχτερινή φωτογράφιση. Είτε η φωτογραφία είναι ένα χόμπι ή ένα περιστασιακό ενδιαφέρον θα σας βγει σε καλό αν επενδύσετε σε μια ποιοτική μηχανή που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις.

11) Μην χρησιμοποιήσετε φλας. Τα περισσότερα φλάς δεν είναι αποτελεσματικά σε κάποια μέτρα απόστασης. Γι’ αυτό την νύχτα μπορεί να υπερεκθέσει οτιδήποτε βρίσκεται γύρω κρύβοντας το σημείο που θέλετε να φωτογραφήσετε. 

12) Χρησιμοποιήστε φιλμ μεγαλύτερης ταχύτητας ή προσαρμόστε  ψηλότερα τις ρυθμίσεις ISO στην ψηφιακής σας μηχανή για να επιτραπεί η γρηγορότερη λήψη. Όσο ψηλότερα είναι τα ISO/ASA τόσο μικρότερη έκθεση μπορείτε να χρησιμοποιείτε ( πολύ σημαντικό για τις νυχτερινές φωτογραφίσεις). Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια έκθεση  ISO 100 για 2 δευτερόλεπτα στα F8.0 μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ISO 400 για ½ δευτερόλεπτο στα F8.0. Μερικές ψηφιακές μηχανές δείχνουν υψηλότερα επίπεδα θορύβου για μεγάλες εκθέσεις. Δείτε αν η ψηφιακή μηχανή σας διαθέτει ρύθμιση για μείωση ήχου.

13) Καταλάβετε το σύστημα μέτρησης φωτός της μηχανής σας ή μετρήστε το ξεχωριστά καθώς χρησιμοποιείτε χειροκίνητες ρυθμίσεις. Οι πιο σύγχρονες μηχανές, ειδικά οι πιο ακριβές, έχουν πολύ εξεζητημένο σύστημα μέτρησης. Αλλά οι νυχτερινή φωτογράφιση συμπεριλαμβάνει μερικές  περίπλοκες καταστάσεις φωτισμού. Μπορεί μάλιστα να υπάρξει στην ίδια φωτογραφία ένα πολύ έντονα φωτισμένο σημείο αλλά και ένα πολύ σκοτεινό. Αν καταλαβαίνετε αυτό που θέτει σε λειτουργία τους μετρητές φωτισμού σας τότε θα καταλήξετε με πολύ σωστά φωτισμένες φωτογραφίες. Αν η αυτόματη μέτρηση δεν παράγει την ποιότητα των φωτογραφιών που επιθυμείτε τότε πάρτε τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τις χειροκίνητες ρυθμίσεις ή την αντιστάθμιση έκθεσης. Εάν η ψηφιακή μηχανή σας έχει ιστόγραμμα, χρησιμοποιήστε το για να καθορίσετε πόσο καλές είναι οι μετρήσεις σας.

14) Πάντα να χρησιμοποιείτε την επιλογή επιπλέον φωτογραφιών ίδιας κατηγορίας. Εάν η μηχανή σας έχει αυτή την επιλογή σιγουρευτείτε ότι την έχετε θέσει σε λειτουργιά κατά την νυχτερινή φωτογράφιση  ούτως ώστε να έχετε πάντοτε επιπλέον φωτογραφίες του ιδίου θέματος.    

15) Μπορείτε να κερδίσετε χρόνο χρησιμοποιώντας τον χειροκίνητο φακό εστίασης. Το πιο πιθανόν είναι να τραβήξετε πολλές φορές την ίδια εικόνα χρησιμοποιώντας τον αυτόματο φακό εστίασης και μετά να αλλάξετε στον χειροκίνητο φακό εστίασης. Με αυτόν τον τρόπο αν η μηχανή σας παρουσιάζει κάποια δυσκολία στο να εστιάζει το βράδυ δεν θα ψάχνει επανειλημμένα να βρει σημείο εστίασης. Το ωραίο στην φωτογράφιση μνημείων και κτηρίων είναι ότι δεν μετακινούνται. Από την στιγμή που έχει κάνει την εστίαση του ο φακός δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε κάθε φορά.  Αλλά να το ελέγχετε που και που, για να σιγουρευτείτε ότι δεν πειράξατε καταλάθος τον φακό και άλλαξε το σημείο εστίασης.

16) Χρησιμοποιήστε την λειτουργία «κλείδωμα καθρέφτη». Εάν η μηχανή σας επιτρέπει να κλειδώσετε τον καθρέφτη τότε κάντε το. Σε μερικές μεγάλες λήψεις, η εσωτερικές εργασίες της μηχανής μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν αρκετή δόνηση ώστε οι φωτογραφίες να βγουν φανερά κουνημένες. Το κλείδωμα καθρέφτη μειώνει τις πιθανότητες να κουνηθεί η μηχανή.

17) Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες, ειδικά κατά την νυχτερινή φωτογράφιση. Μάλιστα δοκιμάστε διαφορετικές λήψεις. Αν έχετε τραβήξει πολλές φωτογραφίες οι πιθανότητες να βρείτε μέσα σε αυτές κάποιες πραγματικά εξαιρετικές είναι μεγάλες. Να θυμάστε πάντοτε ότι το φιλμ δεν κοστίζει πολλά (και οι ψηφιακές μηχανές διαθέτουν κάδο ανακύκλωσης).

18) Προσπαθήστε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες προτού σκοτεινιάσει τελείως. Μερικές φορές το λίγο χρώμα στον ουρανό μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον διάσταση στην φωτογραφία. Μερικές από τις καλύτερες λήψεις είναι αυτές που έχουν τραβηχτεί στο λυκόφως.

19) Επανεξετάστε τις φωτογραφίες σας. Αν χρησιμοποιείται ψηφιακή μηχανή, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι μπορείτε άμεσα να δείτε τι έχετε τραβήξει και αν έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αν μάλιστα η μηχανή σας διαθέτει ιστόγραμμα σιγουρευτείτε ότι το συμβουλεύεστε συχνά.Διασκεδάστε! Η φωτογραφία είναι ένα υπέροχο χόμπι αλλά και ένας εκπληκτικός τρόπος να βγάλετε τα προς το ζην!

Text Box: Ταξιδιωτική Φωτογράφιση
Text Box: Νυχτερινή Φωτογράφιση
Gearbest Banner